Boeren Edens en Havenga hebben in mei 2017 de eerste akkers ingezaaid met zwarte en bruine mosterd (brassica nigra). Het zaad is samen met door Vandinter Semo geselecteerd op opbrengend vermogen, smaak en verwerkbaarheid. De bladeren van de mosterdplant maken na de bloeiperiode plaats voor hauwen waar mosterdzaden in groeien. Zodra deze helemaal uitgedroogd zijn kan er gemaaid en geoogst worden. Timing is hierbij cruciaal omdat wind en regen het kafje kunnen beschadigen. Na de oogst moet het mosterdzaad gedroogd worden om het juiste vochtgehalte te bereiken. Tenslotte wordt takjes en ander zaadjes nog uit het mosterdzaad gezeefd. De oogst is in augustus/ september. De eerste oogst van de proeftuin was in 2017. De opbrengsten tussen de verschillende rassen waren wisselend. Marne Mosterd en Abrahams Mosterdmakerij waren zeer tevreden over verwerkbaarheid en smaak. Voor Abrahams Mosterdmakerij is de oogst van zwarte mosterd 2017 nét voldoende de nieuwe oogst in 2018. De Marne Mosterd gaat de oogst 2017 van bruine mosterdzaad in haar mosterd verwerken.